We make a living by what we get, but we make a life by what we give - Winston Churchill

Thursday, 10 September 2015

Salzburg ke Zaghreb

08 Jun 2015, Isnin


Tiket keretapi Salzburg ke Zaghreb ini dibeli semasa berada di Vienna lagi.


Info keretapi di stesen Salzburg HBF - Keretapi EuroCity EC 113 yang kami naiki untuk ke Zagreb tiba lambat 11 minit.Skrin di stesen ada memaparkan maklumat/info grafik keretapi, memudahkan kita untuk tahu bila dan di mana hendak menunggu.

Skrin info ini memberi maklumat keretapi (EC113) jadual ketibaan (14:12), waktu sebenar ketibaan (14:23), no. platform (9), bahagian/seksyen di platform (B), kedudukan gerabak (Wagen No. 273) apabila keretapi berhenti nanti. Jadi senanglah kami menunggu tepat di depan gerabak untuk segera menaiki keretapi dengan memunggah naik bagasi-bagasi kami.


Perjalanan dari Salzburg ke Villach...

Stesen pertukaran/interchange Villach HBF. Kami menempah keretapi yang tidak melibatkan pertukaran kerana bimbang tidak cukup masa untuk berpindah keretapi. Masa untuk bertukar keretapi hanyalah 10 minit. Sekiranya kami "travel light" sudah tentu kami memilih keretapi yang melibatkan pertukaran di stesen ini kerana ia akan tiba lebih awal (1 jam) di Zaghreb nanti.


Perjalanan masih lagi di dalam negara Austria..Melintasi Slovenia, keretapi akan berhenti di stesen Ljubljana. Ramai penumpang (pelancong) turun di stesen ini.Memasuki sempadan negara Croatia selepas imigresen/border crossing control di stesen Dobova, iaitu 40 minit sebelum sampai Zaghreb.  Pihak imigresen Slovenia/Croatia akan naik ke atas train untuk memeriksa dan cop paspot.


Perjalanan Salzburg ke stesen Glavni Kolodvor, Zaghreb mengambil masa lebih 6 jam.  Hari sudah hampir gelap apabila kami sampai. Di stesen in tiada lift/tangga bergerak untuk melintasi landasan. Agak menyukarkan untuk turun naik tangga apabila membawa bagasi-bagasi yang berat.

Kami bermalam di hotel Central yang berada just across stesen. Selesai urusan pendaftaran, kami ke shopping center berdekatan (jalan kaki saja) untuk membeli tourist sim kad Croatia untuk menggunakan waze bila memandu kereta keesokan harinya.

(Family room)
Bangun pagi-pagi untuk sarapan di hotel,  Aktiviti hari ini mesti bermula awal seperti yang dirancangkan untuk urusan sewa kereta dan meneruskan perjalanan ke Rakovica. Wakil syarikat sewa kereta Sixt telah menunggu di lobi hotel untuk membawa kami ke pejabat kereta sewa yang terletak tidak berapa jauh dari hotel.

sambil tidur pun boleh makan...
Kami menempah kereta secara online semasa di Malaysia lagi, dan meminta kereta dihantar ke hotel kami. Pengurusnya menawarkan untuk menjemput kami di hotel. Sampai di pejabat, kami memilih untuk upgrade ke kategori kereta yang lebih besar untuk lebih selesa memuatkan kesemua penumpang dan bagasi.

(Pejabat Sixt di Zaghreb/Hotel Panorama)
(Kereta yang kami upgrade ke kategori saiz yang lebih besar dari yang asalnya ditempah di online)

Memandu dari Zaghreb ke Radstoke Village (artikel selepas ini) sebelum kami ke Rakovica untuk bermalam di Apartment Marija.
No comments:

Post a Comment

Facebook Badge

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...