We make a living by what we get, but we make a life by what we give - Winston Churchill

Thursday, 14 May 2015

Mac 2015 - Hadyai ke Koh Samui

14 March 2015 - Memandu kereta dari Siam Center Hotel, Hatyai ke First Residence Hotel, Koh Samui

Dalam perjalanan, kereta salah seorang ahli konvoi mengalami  "luka" tayar (lapisan salah satu tayar terkopek). Ini merbahaya untuk perjalanan jauh. Kebetulan pula ada kedai tayar yang tidak jauh dari tempat kejadian. So.. terus tukar sebiji tayar baru..


Dalam perjalananan ke jeti feri Seatran di Donsak, kami terikut jalan menerusi pusat bandar Nakhon Si Thammarat. Terlekat dalam kesesakan lalulintas di pusat bandar! Jadi, bagi mereka-mereka yang hendak ke Donsak, cuba elakkan jalan yang memasukki pusat bandar Nakhon Si Thammarat. Ada jalan bypass pusat bandar yang kami ambil dalam perjalanan pulang.


Jeti Donsak di Surat Thani guna khidmat feri Seatran mengambil masa 1jam 30 minit untuk sampai ke seberang sana, jeti Nakhon di Koh Samui


Yang membeli tiket secara online.. mesti sampai sekurang-kurangnya 1 jam sebelum masa.  Tiket boleh di gunakan pada masa yang telah ditetapkan sahaja.

Kami beli tiket di kaunter drive thru.


harga tiket untuk pemandu dan kereta - 420baht
penumpang -  130 baht

kanak-kanak ketinggian 100cm -150cm, 65 baht


Penumpang mengikut laluan pejalan kaki untuk ke feri.  Hanya pemandu yang dibenarkan di dalam kereta

Sampai di seberang...  Koh SamuiMeronda dulu setelah turun dari feri. Hari dah gelap baru terkial-kial mencari lokasi hotel. Sesat, round 2-3 kali.. padahal dah lalu depan hotel tapi tak perasan sign boardnya.. tanya orang tempatan untuk pandu arah... First Residence Hotel, sebuah hotel bajet yang selesa di tepi pantai dan bukan di tengah-tengah kesibukan pusat bandar tumpuan pelancong.. pusat tidak jauhpun, boleh jalan kaki saja kalau nak... oh ya... tukar duit lebih murah di pusat pelancongan ini daripada money exchangers di sepanjang jalan dari jeti feri tadi..


Bangun pagi, keluar ke tepi pantai selepas kena salak anjing bertalu-talu dulu... jangan takut dan jangan lari, buat tak tahu je.. jangan ambil kayu nak pukul pula, orang tempatan marah gitu...


sunrise at Chaweng BeachHotel ini terletak di penghujung Pantai Chaweng, Pagi-pagi banyak anjing liar yang kelaparan, menggangu pejalan kaki.

Di pantai ada pengunjung yang membawa anjing mereka untuk riadah dan mandi manda di pantai.ronda bandar.. sewa motor ialah rm15 - rm20 sehari
 Batu Hin Ta dan Hin Yai

sebahagian rombongan Cik Kiah... berkonvoi 5 kereta ke Koh Samui


terletak di Lamai Beach, Koh Samui.

Grandfather rock (Hin Ta)..dan  grandmother rock (HinYai)

yang menjadi tarikan pelancong...


No comments:

Post a Comment

Facebook Badge

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...