We make a living by what we get, but we make a life by what we give - Winston Churchill

Monday, 11 September 2017

Pasar Chatuchak, Bangkok

Day 2, Sabtu - 26/08/2017

Post sebelum ini, Day 1, bertolak dari Malaysia sampai lepas tengah malam di Bangkok. Masuk bilik penginapan lebihkurang 2.30am dan esoknya jam 9.00am bersarapan di hotel (10 pagi masa sarapan habis).  Menu breakfast agak sederhana bersesuaian dengan status hotel 3 bintang, enak memenuhi citarasa dan yang penting halal.  Boleh makan sosej, ayam, selain ada nasi, mee, salad, cereal, roti dan 2-3 jenis buah setiap hari

Hari ini plannya ke Pasar Chatuchak.  Kami ingin memesan GrabCar/Uber tetapi staff hotel sarankan kami berempat mengambil teksi kerana tambangnya tidak mahal mana dan pagi Sabtu, ramai drebar teksi tidak banyak kerenah untuk menggunakan meter. Tidak payah menunggu kerana banyak teksi ada di luar hotel.

Tidak jadi memesan Uber/GrabCar, dan bila sampai di Chatuchak, tambang bermeternya adalah lebih murah dari Uber/GrabCar.  Jarak dari hotel ialah 18km tetapi mengambil masa agak lama dalam 50 minit perjalanan. Jalan agak jam juga semasa nak sampai. Tambang teksi bermeternya THB200.


Teksi berhenti berhampiran dengan pintu masuk utama JJ Mall.


Kami ronda Pasar Chatuchak di bahagian luar (cuaca panas) dahulu sebelum meronda masuk dalam J.J Mall (aircond)... Pasar Chatuchak mempunyai banyak bahagian mengikut ketegori masing-masing.  Dari JJ Mall ni jalan terus hingga sampai ke pintu masuk yang berdekatan dengan station BTS Mo Chit.

Ini bahagian makanan gerai....


Terliur tengok durian.. tapi kami beli satu pek (2 ulas besar + 2 ulas sederhana) di tepi jalan di Ramkhamhaeng, berdekatan dengan hotel berharga THB120. Rasanya lebih kurang sama sahaja dengan durian siam yang kita beli di Malaysia cuma ulasnya lebih besar, rasanya lebih manis dan isinya lebih tebal. THB120 satu pek tu lebihkurang RM15/16. 

Harga tertera dalam gambar di bawah ini adalah THB120 sekilo. Ini harga di pasar kawasan pelancong, jadi rasanya di pasar biasa harga tentunya lebih murah lagi.

Ini bukanlah bahagian buah-buahan sangat, tapi sebenarnya bahagian peralatan perhiasan rumah...

 

Ini pula dah masuk bahagian dalaman pasar...




Gerai pet di bahagian dalam pasar... macam-macam ada... mulalah Theha cari baju untuk si Comot dan si Sam...


Ini bahagian luar, sebelum masuk ke JJ Mall dari tepi... kawasan gerai-gerai makanan...


Memasuki JJ Mall...



Sebelum meninjau JJ Mall, berhenti pekena aiskrim dahulu... yang kuning tu perisa durian bersama pulut (ungu) dan krim, pinggan sebelah tu vanilla + oreo (sedap), dalam gelas cokelat layer (sedap) dan yang warna pink dalam gelas tu .. perisa lemon? Masam.... bagi yang tak suka masam-masam, janganlah order air limau ke yang seumpamanya... masamnya lebih perit dari tempat kita..


Meninjau JJ Mall dari tingkat bawah....sampai ke tingkat atas (tak ambil gambar pula). Di tingkat atas sekali tu, sempat berhenti di kedai cermin mata, test mata dan beli bingkai kacamata (yang bagus la juga kualiti). Agak murah berbanding dengan yang lebihkurang di tempat kita..


Ini pula dah bahagian bawah,berhampiran pintu masuk utama JJ Mall... ada persembahan tarian Thai.. bersempena apa pun tak tau la sebab tak faham bahasa Thai...


Cuba juga pisang bakar ni, makan atas teksi semasa balik semula ke hotel... ok juga...

 

Balik hotel, makan malam di Restoran Bunga Raya hotel, kemudiannya kami keluar berjalan kaki meninjau 'Night Market' di Ramkhamheang.

No comments:

Post a Comment

Facebook Badge

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...